WWF szakmai tanulmányút - Natura 2000 erdők kezelése a Mecsekben

A LIFEinFORESTS projekt keretében május 18-19-én megvalósult tanulmányúton a WWF Magyarország szervezésében több mint 30 résztvevőnek nyílt lehetősége a mecseki és mecsek-környéki erdőkben megismerkedni a Natura 2000 szempontokat figyelembe vevő gazdálkodási tevékenységekkel. 

A tanulmányút vendéglátói a Mecsekerdő Zrt., a Biokom Nonprofit Kft. illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) voltak. A részt vevő állami- és magánerdő gazdálkodók, természetvédelmi szakemberek, ökológusok valamint az erdészeti tudományos intézet munkatársai részletes képet kaphattak a természeti értékek megőrzését is célzó helyi erdőgazdálkodás kihívásairól és tapasztalatairól.
 
Az első nap folyamán a Mecsekerdő Zrt. kalauzolásával változatos helyszíneken zajlott a program. A Kővágószőlős melletti ércdúsítóhoz tartozó véderdő átalakításának ismertetése során a résztvevők megismerhették, hogy egy kizárólagosan településvédelmi rendeltetésű erdő esetében milyen lépések tehetők az erdő összetételének és szerkezetének átalakítására.
Ezt követően egy bakonyai erdőrészlet természetvédelmi rendeltetésű kocsánytalan tölgy állomány lékes felújításának tapasztalatai kerültek ismertetésre, amely során a Natura2000 szempontrendszerét szem előtt tartva törekszik az erdészet az elegyesség elősegítésére és a biodiverzitás növelésére.
A délutáni program a Pécsváradi erdészet területén folytatódott, az itt kezelt 12 ezer hektárból 11 ezer áll védelem alatt, és az erdőfelújítások 80 százalékát természetes felújítással hajtják végre. Magyaregregy közelében egy faanyagtermelést nem szolgáló erdő bükkös erdőrészletben a természetes erdődinamikát és annak vizsgálatával kapcsolatos tapasztalatokat ismerhették meg résztvevők, majd egy átalakító üzemmódban kezelt kocsánytalan tölgyes állományt, ahol szálalóvágással történik az erdő felújítása, miközben a Natura2000 céljainak megfelelően törekednek a mikroélőhelyek megtartására is.
 
A tanulmányút második napján a pécsi parkerdő kezelését végző Biokom Nonprofit Kft. a nagy közjóléti igénybevétel melletti természetközeli erdőkezelési lehetőségeiről tartott bemutatót, majd a DDNPI kalauzolásával a Kelet-Mecsek erdőszerkezet átalakítási munkáiba, a kocsánytalan tölgyes erdőkezelés kihívásaiba nyertek betekintést a résztvevők. Az eszmecsere során a helyi szakértők üdvözölték, hogy az elmúlt két évtized közös tapasztalatainak köszönhetően az erdőgazdálkodás lehetőségeivel kapcsolatos álláspontok sokat közeledtek egymáshoz. Ebben meghatározó szerepet játszott, hogy a nemzeti parkok is erdőgazdálkodóként tevékenykednek, és ezáltal szembesülnek a természetvédelmi szempontokat figyelembe vevő erdőgazdálkodás kihívásaival is.
 
A tapasztalatokban gazdag program zárása során a résztvevők egyetértettek abban, hogy a magasabb színvonalú, a természeti értékek megőrzését és fejlesztését is szolgáló erdőgazdálkodásra csak közös munkával és hatékony együttműködés révén van lehetőség.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kelt: 2017.07.13. 16:17
Link küldése E-mailben $a_print

Mecsekerdő Zrt.