Az év vadvirága

Hóvirág (Galanthus nivalis)

A hóvirág  latin fajneve, a „nivalis” is a hóra utal, ami vonatkozhat virágának színére és egyben korai virágzására is. Tudjuk, hogy hazánkban az (egyik) első tavaszi növény, de mi történik vele télen, hogy vészeli át a nagy hidegeket?

Természetes elterjedési területén, Európa kontinentálisabb és hegyvidéki részein nem ritka a kemény téli fagy, és a vastag hótakaró sem. A hóvirág fagytűréséről egészen pontos adatok is rendelkezésre állnak. Hagymái nyugalmi állapotban -9 °C -ig sértetlenek maradnak, míg a rokon pompás hóvirágé (Galanthus elwesii) csak -8 °C -ig. Ennél talán többre számítottunk, de gondoljunk arra, hogy a földbe visszahúzódva és hótakarótól védve ez valószínűleg épp elég neki.

A hóvirág fagytűrése időben is változik: egyes vizsgálatok szerint levelei március közepén -12 °C -ot is elviselnek, április végére azonban -8 – -9 °C alatt már károsodnak.

Határozókönyveink szerint a hóvirág februártól áprilisig virágzik. A kevésbé kemény telű Brit-szigeteken sokéves adatsor alapján a virágzás megindulásának átlagos időpontja január 25-re esik. Több vizsgálat is kimutatta a – nem meglepő – összefüggést a virágzás kezdete és az adott időszak középhőmérséklete között: melegebb tavaszon a virágzás is korábbra esik és, akár egy hónapos eltérések is előfordulhatnak.

Az eddigiek alapján joggal hihetnénk, hogy akkor ráérünk még hóvirágra vadászni, de ez még sincs teljesen így. Hóvirágaink javában készülnek a tavaszra, leveleik már megjelentek, és közöttük jól láthatóan ott vannak a  tőkocsányok is a fejlődő bimbókkal.

Bővebben

 

Mecsekerdő Zrt.